How to deal with: geld!?

Hii,

Gisteren ben ik weer eens uitgebreid wezen shoppen in de stad. Een heerlijk gevoel altijd om thuis te komen met nieuwe kleding en ook wil ik alles altijd meteen al aandoen. Mijn portemonnee vindt dit aan de andere kant iets minder leuk, want nieuwe spullen kost nou eenmaal wat geld. Misschien toch tijd voor een plan om te zorgen dat we niet helemaal blut raken, want hoe pak je dat nou slim aan?

Voordat je überhaupt begint aan het uitgeven van geld, moet er natuurlijk eerst wat geld op de bank staan. Kijk daarom eens rond naar vacatures. Meestal zijn jongeren erg gewild bij bijvoorbeeld winkels of restaurants, omdat ze een lagere loon krijgen. Ik werk inmiddels een half jaartje bij een parkrestaurant en ondanks dat mijn loon wat aan de lage kant is heb ik het enorm naar mijn zin. En naast wat geld verdienen, is het natuurlijk belangrijk dat je het naar je zin hebt op je werk. Nou is het slim om niet meteen na je eerste salaris alles op te gaan maken, hoe verleidelijk het ook is. Wacht er eventjes mee en bedenk eerst goed waar je jouw eigen verdiende salaris écht aan zou willen besteden.

In de zomer zijn er tientallen verschillende festivals en die zijn heel geschikt als dagje uit, maar kunnen heel erg prijzig zijn. Ga daarom eens op zoek naar gratis festivals. Zo is Appelpop (8&9 september) bijvoorbeeld een gratis festival waar supertoffe artiesten komen.

Andere leuke uitjes, zoals bijvoorbeeld naar de bios gaan, kan je makkelijk omtoveren tot een gratis of in ieder geval goedkopere optie. Vraag wat vrienden om langs te komen, kies een leuke film uit, sla wat lekkere hapjes in, zoals chips of popcorn en tadaa! Daar is je eigen thuisbioscoop.

We gaan weer richting het einde van de zomer en dat betekent dat er weer een grote zomer sale komt. Shoppen tijdens de sale is erg verleidelijk als er weinig geld in je portemonnee zit, maar ook erg gevaarlijk. Doordat alles zo goedkoop lijkt, denk je misschien dat je niet zo veel geld uitgeeft, maar achteraf blijkt het toch dat het niet zo goedkoop blijft als je 8 shirtjes van 10 euro koopt. Het is handig om met jezelf wat dingen af te spreken als je op stap gaat. Zeg bijvoorbeeld dat je maar 1 jurkje/blouse mag kopen, omdat je er al een stuk of 20 in je kast hebt hangen. Daarnaast hangen er tijdens de uitverkoop items inde rekken van trends die op hun eindpunt staan. Zoek daarom meer naar de basics, want daar zul je uiteindelijk meer plezier van hebben.

Als je iemand bent die vaak twijfelt en later toch spijt krijgt over een uitkoop, bedenk dan van te voren wat je wilt gaan kopen. Tijdens het shoppen ga dan ook alleen opzoek naar die dingen die je echt nodig hebt. Zo bespaar je een hele hoop geld.

Als je zo’n dagje uitgaat neem dan van te voren zelf al tussendoortjes/lunch mee en een flesje drinken, zodat je niet per se iets hoeft te kopen. Dit scheelt je als je alle verschillende keren bij elkaar optelt een hoop geld. Deze tip kan je ook voor naar je werk en naar school gebruiken, want door thuis al een broodje te smeren of een salade klaar te maken, geef je aan het einde van de maand heel wat minder geld uit aan eten.

Door naar de sportschool te gaan, komt dat goede voornemen toch eindelijk uit, maar er zijn toch veel goedkopere manieren om aan dat gezonde en mooie lichaam te komen. Kies er daarom voor om bijvoorbeeld te gaan hardlopen of skeeleren. Dit kan bijna overal namelijk en nadat je de juiste spullen hebt is het eigenlijk helemaal gratis.

Ik hoop dat je nu een beetje weet hoe je niet te veel uitgeeft, maar wat nou als je een grote droom hebt waar jij in wilt investeren? Dan moet je dat aanpakken met een plan. Zorg er ten eerste voor dat je zo veel mogelijk wordt herinnerd aan wat je uiteindelijk wilt kopen, zodat je gefocust bent op waarvoor jij eigenlijk aan het sparen bent en zodat je wel een tweede keer nadenkt voordat je dat leuke shirtje koopt. Schrijf je plan op en stel jezelf de volgende vragen: ‘wat is het doel?’, ‘hoe lang heb je nodig om je doel te bereiken?’ en ‘welke inkomsten heb je om je doel te bereiken?’. En zo kan je bekijken wat je elke maand opzij moet zetten om dat doel te bereiken.

Als laatste tip kan je op feestjes en verjaardagen een hele hoop geld besparen is om een stukje creatiever te gaan denken. Kan je bijvoorbeeld iets kleins kopen en er dan zelf iets moois omheen maken, zodat het een heel tof en origineel cadeau wordt. Zo bespaart het jouw geld en voor de persoon is het veel leuker om zo’n persoonlijk cadeau te krijgen.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad!

Liefs,

Renske

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s